Η έννοια του ψυχοσωματικού νοσήματος δεν είναι καινούρια. Ωστόσο, όσο περισσότερα προχωρά η επιστήμη τόσο περισσότερο φως ρίχνει στη συσχέτιση των σκέψεων και των συναισθημάτων με την σωματική μας υγεία. Ο Bradley Nelson στο βιβλίο του “Emotion Code” προχωρά σε αντιστοιχίσεις σκέψεων, συναισθημάτων και νοσημάτων. Ομαδοποιεί τα συναισθήματα αναλόγως με το ποιο όργανο του σώματος επηρεάζουν και μας εξηγεί πώς μπορούμε να σκεφτόμαστε για να καταλαβαίνουμε τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας.
Τα μάτια μας, είναι το όργανο με το οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Όταν έχουμε προβλήματα όρασης αυτό σημαίνει, ότι δεν επιθυμούμε να δούμε κάτι στους εαυτούς μας και στους γύρω μας ανθρώπους. Τα αυτιά αποτελούν την ετοιμότητά μας να ερχόμαστε σε επαφή με τον γύρω κόσμο. Πόνος ή βόμβος εμφανίζεται όταν δεν θέλουμε πια ούτε να ακούμε αλλά ούτε να υπακούμε. Κάθε δυσλειτουργία των αυτιών δηλώνει κριτική άποψη σχετικά με ό,τι ακούτε, ακόμη και εσωτερικό θυμό ή επιθυμία να αποκλείσετε οτιδήποτε δεν θέλετε να ακούσετε.
Ο σβέρκος αντιπροσωπεύει την ικανότητά μας στην διαλλακτική σκέψη, στην αποδοχή μιας άλλης γνώμης, την κατανόηση των απόψεων πολλών ανθρώπων. Κατά κανόνα οι παθήσεις του λαιμού προέρχονται από την δογματική πεισματική άρνηση να δει κανείς με νέο τρόπο τα πράγματα της ζωής. Σημαίνει ισχυρογνωμοσύνη πάνω στη δική μας σκέψη.
Ο λάρυγγας αντιπροσωπεύει την ικανότητά μας να υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας και τις γνώμες μας, την προσωπικότητά μας.Ο λάρυγγας αρρωσταίνει, όταν εμείς θεωρούμε, ότι μας αδικούν και δεν είμαστε σε θέση να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας. Πέραν τούτου, ο λάρυγγας είναι η έδρα της ενέργειας της δημιουργίας. Όταν η δημιουργική ενέργεια δεν βρίσκει διέξοδο, ο λάρυγγας αρρωσταίνει.
Το σφίξιμο στο λαιμό σημαίνει ότι ίσως αισθάνεστε περιορισμένοι, υπό πίεση ή ότι σας έχουν πιάσει από το λαιμό για να πείτε ή να κάνετε κάτι. Πόνος κατά την κατάποση δείχνει τον τρόπο που διαλέγει το σώμα να σας ρωτήσει ξεκάθαρα «ποιο πρόσωπο ή κατάσταση δεν μπορείτε να καταπιείτε;». Ίσως δεν μπορείτε να καταπιείτε την στάση ενός συγκεκριμένου προσώπου ή την έκβαση μιας κατάστασης.
Αντίστοιχα με αυτά που δεν μπορούμε να καταπιούμε, είναι κι αυτά που δεν μπορούμε να χωνέψουμε. Συνήθως, τα προβλήματα με το στομάχι σχετίζονται με την ανικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Όταν έχουμε ενοχλήσεις ας αναρωτηθούμε «Ποιον δεν μπορούμε να χωνέψουμε; Ποιος μας κάθεται στο στομάχι; Έτσι λοιπόν τα στομαχικά προβλήματα αποτελούν εκδηλώσεις αποτυχίας ή άρνησης σας να χωνέψετε ένα άτομο ή μια κατάσταση την οποία φοβάστε ή δεν μπορείτε να αντέξετε.
Από την άλλη, τα προβλήματα με την πλάτη αρχίζουν, όταν νιώθει κανείς, ότι του λείπει η στήριξη. Οι πόνοι του άνω τμήματος της πλάτης σχετίζονται με την ανεπάρκεια της αισθηματικής στήριξης από τους άλλους. Το μεσαίο τμήμα της πλάτης σχετίζεται με το αίσθημα της ενοχής και τους φόβους του παρελθόντος, φόβους των οικονομικών προβλημάτων.
Ο πόνος στον ώμο υποδηλώνει ότι υπερφορτώσει τον εαυτό σας με βάρη χωρίς λόγο. Βλέπετε, οι εκφράσεις του θυμόσοφου λαού δεν βγαίνουν τυχαία. Λέμε… νιώθω λες και κρατάω το βάρος του κόσμου στους ώμους μου. Αυτό μας θυμίζει τον μυθικό Άτλαντα, που κρατούσε τη Γη. Αναλαμβάνετε ακόμη και βάρη που δεν είναι δικά σας. Αυτό που οφείλετε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση, είναι να επιτρέψτε στους άλλους να ζουν τη δική τους ζωή, με τα δικά τους λάθη, να είναι υπεύθυνοι για αυτά και να ελευθερώσετε τον εαυτό σας.
Η καρδιά, όπως είναι αναμενόμενο, αντιπροσωπεύει την αγάπη, ενώ το αίμα τη χαρά. Όποιος αρνείται στον εαυτό του την αγάπη και τη χαρά, νιώθει την καρδιά του σφίγγει. Ως αποτέλεσμα το αίμα ρέει πιο αργά, πράγμα του οδηγεί στις αναιμίες, την στηθάγχη και το έμφραγμα. Ήδη αναφερθήκαμε στα εμφράγματα ως απόρροια στενοχώριας. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να μιλάμε πολλή ώρα ακόμα για τέτοιες αντιστοιχίες και να μπαίνουμε σε πιο ειδικά μονοπάτια, ωστόσο, αυτό που ήθελα να θίξω σε αυτό το άρθρο είναι η επίδραση των σκέψεων και των συναισθημάτων στο σώμα. Κάποιες από αυτές τις αντιστοιχίες μπορεί να τις έχετε παρατηρήσει κι εσείς οι ίδιοι.
Είναι γεγονός ότι για να έχουμε καλή υγεία, πρέπει να διατηρήσουμε την ομοιόστασή μας. Αυτό καθίσταται δυνατό μόνο μέσα από μία ισορροπημένη ζωή. Οι ανισορροπίες προκαλούν κάθε νευρώσεις, που αργά ή γρήγορα αποτυπώνονται στο σώμα. Όλα αυτά όμως, τα δημιουργεί το μυαλό μας! Οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα μας αρρωσταίνουν, κυριολεκτικά! Αφού αυτό είναι δυνατό να συμβεί, γιατί αντίστοιχα οι θετικές σκέψεις και τα θετικά συναισθήματα να μη μπορούν να μας θεραπεύσουν; Σε πολλούς φαντάζει αδύνατη η έννοια της αυτοΐασης, ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και τα πειράματα με placebo φάρμακα το αποδεικνύουν. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με την ολιστική ιατρική αναγνωρίζουν τη δύναμη του ανθρώπου επάνω στη βιολογία του.
Μπορείτε να μου στείλετε τα θέματα που θέλετε να αναλύσουμε περισσότερο και τις σκέψεις σας στο email: ioanna@myalchemies.com
Πηγές εικόνων: foroils, artoflivingretreatcenter, psy-therapy