Μακιαβελισμός: αναγνωρίστε τα σημάδια σε μία προσωπικότητα

Ο “Μακιαβελισμός” πήρε το όνομά του από τον Ιταλό διπλωμάτη και συγγραφέα, Niccolò Machiavelli (1469–1527). Σαν όρος, γενικότερα, χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την άποψη ότι η πολιτική είναι ανήθικη και ότι οι συνήθως αδίστακτες ενέργειες που περιλαμβάνουν δόλο, προδοσία και βία είναι επιτρεπτές ως αποτελεσματικά μέσα απόκτησης και διατήρησης της πολιτικής εξουσίας. Με μια σχετική έννοια, ο Μακιαβελικός σημαίνει την εξωφρενικά ανήθικη συμπεριφορά που εξυπηρετεί το προσωπικό συμφέρον ενός ατόμου ή μιας ομάδας παρά το μεγαλύτερο καλό μιας κοινότητας ή χώρας.

Υπάρχει ένας όρος στην ψυχολογία: η Σκοτεινή Τριάδα, με τον οποίο αναφερόμαστε στις τρεις πιο “σκοτεινές” προσωπικότητες. Έχουμε λοιπόν, τους μακιαβελιστές, τους ναρκισσιστές και τους ψυχοπαθείς. Για το πώς αναγνωρίζουμε έναν νάρκισσο και ποιο είναι το ψυχολογικό του προφίλ, έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε παλιότερο άρθρο. Μπορείτε να το διαβάστε από εδώ: Αναγνωρίζοντας έναν νάρκισσο. Ως “σκοτεινές” χαρακτηρίζουμε τις προσωπικότητες που συγκεντρώνουν πολλά αρνητικά γνωρίσματα, μέσα στα οποία συγκαταλέγεται η κραυγαλέα περιφρόνηση για τους άλλους και η εμμονή με τον εαυτό. Υποτιμώντας οποιονδήποτε άλλον, στοχεύουν στην εκμετάλλευσή του, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα προς την εξυπηρέτηση δικών τους σκοπών.

Καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε αγαπούν.

Niccolò Machiavelli

Μακιαβελισμός: αναγνωρίζοντας τα σημάδια

Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν και πολλές αποχρώσεις του γκρι. Έτσι και στην ψυχολογία, υπάρχει μία κλίμακα, ένα φάσμα, μέσα στο οποίο κινούνται οι συμπεριφορές και οι τάσεις των ανθρώπων. Μια μακιαβελική προσωπικότητα, δεν συγκεντρώνει απαραίτητα όλα τα σημάδια και στον απόλυτο βαθμό. Υπάρχει, σαφώς, διαβάθμιση. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι είναι πιο χειριστικοί από κάποιους άλλους, ή κάποιοι είναι πιο εγωπαθείς από άλλους.

Μιλώντας για σημάδια, λοιπόν, θα αναφερθούμε στις τάσεις και στην προδιάθεση προς κάποιες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Όσο πιο πολλά στοιχεία από αυτά συγκεντρώνει μία προσωπικότητα και σε όσο πιο μεγάλο βαθμό, τόσο πιο μακιαβελική μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι μακιαβελιστές:

  • Έχουν εμμονή με το να είναι δυνατοί, και κυρίως, πιο δυνατοί από τους άλλους. Προκειμένου να κερδίσουν σε ισχύ, δόξα ή έπαινο, δεν θα διστάσουν να “τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια” κάποιου που θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει τα αντίστοιχα εύσημα.
  • Χειραγωγούν τους άλλους με έξυπνο τρόπο. Κάποιοι μακιαβελιστές είναι πιο ευφυείς από άλλους. Αυτοί που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν συνεχώς να χειραγωγούν και να εκμεταλλεύονται, γιατί κάποια στιγμή θα δημιουργήσουν πολλούς εχθρούς. Έτσι, ενεργούν με πιο δόλιο τρόπο. Πού και πού, προσφέρουν κι αυτοί βοήθεια και συνεργάζονται, απλά φροντίζουν αν μην προσφέρουν σε άλλον και χάσουν από κάτι δικό τους.
  • Μηχανορραφία και συνωμοσία. Ορισμένοι άνθρωποι με μακιαβελική προσωπικότητα ξοδεύουν πολύ χρόνο σε σχέδια, σκέψεις και συνωμοσίες προκειμένου να φτάσουν εκεί που θέλουν. Αυτό τους στερεί το χρόνο από το να δράσουν πραγματικά για να επιτύχουν.
  • Εξαπάτηση, η δεύτερη φύση τους. Μπορούν να πουν ψέματα χωρίς δισταγμό και να χρησιμοποιήσουν διάφορα μέσα για να κερδίσουν αυτό που θέλουν. Εκμεταλλεύονται τη γοητεία τους, την κολακεία, ακόμα και την καλοσύνη των άλλων. Δεν διστάζουν μπροστά σε αθέμιτα μέσα.
  • Συνήθως, έχουν μία κυνική στάση για τη ζωή ενώ η ηθική, οι αρχές και οι αξίες, εκλείπουν από τον ψυχισμό τους. Δεν διστάζουν να ποδοπατήσουν άλλους, να εκβιάσουν συναισθηματικά ή να αθετήσουν υποσχέσεις.
  • Έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, αποφεύγουν τους συναισθηματικούς δεσμούς και τις δεσμεύσεις. Προτιμούν να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους και να μην καλλιεργούν οικειότητες.

Σύγχυση καλού και κακού σε μια μακιαβελική προσωπικότητα

Ο άνθρωπος με μακιαβελική προσωπικότητα, δεν είναι πάντα και απόλυτα κακός. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μακιαβελιστών που δεν αναγνωρίζουν τη συμπεριφορά τους. Δηλαδή, δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν αυτό που κάνουν. Πολλές φορές, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που έχουν πλήρη συναίσθηση της προσωπικότητάς τους και δρουν βάσει συνειδητού σχεδίου. Αυτοί μπορούν να είναι και πιο επικίνδυνοι. Το να γνωρίζεις ότι εξαπατάς, αδικείς, χειραγωγείς και εκμεταλλεύεσαι τους ανθρώπους και να συνεχίζεις να το κάνεις, δείχνει μεγάλη ανηθικότητα και έλλειψη φραγμών. Είναι αυτό που λέμε: ικανός για όλα.

Θέλετε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τέτοιες προσωπικότητες; Επικοινωνήστε μαζί μου στο ioanna@myalchemies.com για να ζητήσετε να εμβαθύνουμε στο θέμα.

You may also like