Σίγουρα θα έχετε ακούσει και, ίσως, κι εσείς οι ίδιοι να έχετε χρησιμοποιήσει σε συζητήσεις σας τη φράση: “Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις!” Τι εννοούμε όμως με την περίφημη φράση του Paulo Coelho; Ότι επιθυμώντας κάτι πάρα πολύ θα το έλξουμε στη ζωή μας, θα πραγματωθεί. Κάπως έτσι, αυτή η πεποίθηση έγινε γνωστή λίγο πολύ σε όλους μας ως “νόμος της έλξης” και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, έρευνας αλλά και πεδίο διαφωνιών.
Ασφαλώς, ο νόμος της έλξης δεν διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον προαναφερθέντα συγγραφέα, ωστόσο, ταυτίστηκε η έννοια αυτού του νόμου με τη συγκεκριμένη φράση. Ίσως, γιατί “ο Αλχημιστής” έγινε παγκόσμιο best seller, μπαίνοντας έτσι στα σπίτια των ανθρώπων και δημιουργώντας έναν κοινό κώδικα.
Ο Jack Canfield, ο Νο 1 Success Coach της Αμερικής και, επίσης, συγγραφέας best sellers σύμφωνα με τους New York Times, αναφερόμενος στο νόμο της έλξης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις του σύμπαντος που μας περιβάλλει, μας επηρεάζει και μπορεί να έχει έναν πολύ θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Όπως ο νόμος της βαρύτητας, έτσι κι αυτός, δεν έχει έναν διακόπτη να τον ανοίγουμε και να τον κλείνουμε. Απλά, λειτουργεί. Έτσι λοιπόν, με το κίνημα της «Νέας Σκέψης» και της «Θετικής Σκέψης» το ευρύ κοινό έρχεται σε επαφή με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη νοητική δύναμη των ανθρώπων και τη συνεισφορά της ποιότητας των σκέψεων στη ζωή και την πορεία μας.
Μέσα σε όλα αυτά, λοιπόν, αναδύθηκε ο «Νόμος της Έλξης», ο οποίος βρίσκει πολλούς υποστηρικτές κι άλλους τόσους πολέμιους.
Τι πρεσβεύει λοιπόν, ο νόμος της έλξης;
Σύμφωνα, με αυτόν τον νόμο, προσελκύουμε στη ζωή μας αυτά που σκεφτόμαστε, αυτά που κυριαρχούν στο νου και στα οποία εστιάζουμε την ενέργειά μας. Οι σκέψεις μπορούν όχι μόνο να επηρεάσουν την πραγματικότητα αλλά και να τη διαμορφώσουν. Η ενέργεια που εκπέμπεται από τις σκέψεις έχει μία συγκεκριμένη συχνότητα, η οποία συντονίζεται και εναρμονίζεται με το σύμπαν. Οι θετικές σκέψεις στέλνουν κύματα υψηλής συχνότητας και δονήσεων, ενώ οι αρνητικές σκέψεις, χαμηλής συχνότητας. Το σύμπαν αφουγκράζεται τη συχνότητά μας και δρομολογεί μεταβολές στη ζωή μας ώστε να συντονιστούμε με αυτήν. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι ΟΛΕΣ οι σκέψεις ανεξαιρέτως διαχέονται στο σύμπαν, είναι ενέργεια που ταξιδεύει.
Αυτό που σκέφτεσαι, αυτό για το οποίο μιλάς, αυτό που πιστεύεις και αισθάνεσαι έντονα, αυτό που πραγματικά είσαι, αυτό προσελκύεις. Για να μπούμε λίγο στο κλίμα αυτών των εννοιών, θα αναφέρω ορισμένες ρήσεις θρησκευτικών ηγετών, στοχαστών και όχι μόνο!
Σύμφωνα με τον Βούδα, όλα όσα είμαστε είναι το αποτέλεσμα των σκέψεών μας. Αντίστοιχα, ο Γκάντι είχε πει:” Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των σκέψεών του. Αυτό που σκέφτεται, αυτό γίνεται.” Ο Έμερσον είχε πει: “Γινόμαστε αυτό που σκεπτόμαστε όλη την ημέρα.” Ο ψυχολόγος – ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ που εισήγαγε έννοιες όπως το συλλογικό ασυνείδητο, είπε: “Μέχρι το ασυνείδητο να γίνει συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή σου και θα το αποκαλείς μοίρα.”
Σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Friedrich Wilhelm Nietzsche, κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα να γίνει υπεράνθρωπος. Αυτό που διαφοροποιεί τον υπεράνθρωπο από τον μη υπεράνθρωπο είναι το πάθος, το θάρρος, η δύναμη και τίποτε άλλο: «Τολμήστε μόνο να πιστέψετε στον εαυτό σας. Εκείνος που δεν πιστεύει στον εαυτό του ψεύδεται πάντα!» Ο Henry Ford, ο γνωστός Αμερικανός βιομήχανος που εισήγαγε την καινοτομία στις γραμμές παραγωγής και στον τομέα των οχημάτων είχε πει: «Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε όχι, έχεις δίκιο». Με αυτή τη φράση θέλει να δείξει τη σημασία του να πιστεύεις σε κάτι.
Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, σύμφωνα με έρευνες, το 85% των σκέψεών μας είναι ίδιες με τις χθεσινές! Συνεπώς, πρέπει να προσέχουμε πολύ πού εστιάζουν οι σκέψεις μας. Αν θέλετε να βγάλτε τις αρνητικές σκέψεις από τη ζωή σας, πρέπει πρώτα να τις αναγνωρίσετε και ύστερα να τις αντιμετωπίσετε. Διαβάστε περισσότερα γι’ αυτό από ΕΔΩ.
Αμφισβητώντας την ιδέα περί νόμου της έλξης, αναρωτήθηκα: Πώς λοιπόν «αυτός ο έξυπνος μηχανισμός πραγματοποίησης επιθυμιών» θα επιλέξει τι θα μας στείλει και τι όχι; Σύμφωνα με τις αρχές που πρεσβεύει αυτός ο νόμος, το σύμπαν δεν αντιλαμβάνεται αν κάτι το σκεφτόμαστε πολύ επειδή το θέλουμε ή επειδή ΔΕΝ το θέλουμε.
Για παράδειγμα, μπορεί να φοβόμαστε συνέχεια ότι σε όσες συνεντεύξεις και να μας καλέσουν για δουλειά, δεν πρόκειται να επιλέξουν εμάς, γιατί υπάρχουν και καλύτεροι ή δεν έχουμε όλα τα προσόντα για τη θέση. Συνέχεια, λοιπόν, τριγυρνάει στο κεφάλι μας αυτή η σκέψη, ότι δεν θα επιτύχουμε την πρόσληψη, ενώ προφανώς πρόκειται για κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί. Το σύμπαν όμως αντιλαμβάνεται ότι δεν θα κερδίσουμε τη δουλειά. Ως δια μαγείας, πάλι μας απέρριψαν στη συνέντευξη.
Αυτό το παράδειγμα αποτελεί ένα κλασικό θέμα συζήτησης με φίλους. Συχνά το αποκαλώ «αρνητική αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Εξάλλου, όπως σας έχω ξαναπεί, οι συζητήσεις μαζί σας, τα βιώματα και οι ανησυχίες πυροδοτούν τα θέματα που ερευνώ και γράφω. Σκεφτόμαστε, λοιπόν, κάτι αρνητικό για τον εαυτό μας, το μετατρέπουμε σε βίωμα και πραγματικότητα την οποία συναντάμε συνεχώς μπροστά μας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, ίσως δε φταίει το σύμπαν αλλά εμείς.
Όταν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο για τον εαυτό μας, στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί για να μας προσλάβει κάποιος, θα πάμε στη συνέντευξη με χαμηλή αυτοπεποίθηση, λίγο “μαζεμένοι”, λίγο φοβισμένοι και προφανώς δεν δίνουμε την κατάλληλη εικόνα για να θελήσει κάποιος να μας εντάξει στο δυναμικό της εταιρείας του. Ανέφερα αυτό το παράδειγμα όχι γιατί επιλέγω να σκέφτομαι αρνητικά, αλλά γιατί το έχω συναντήσει πολλές φορές στον περίγυρό μου και πιστεύω ότι είναι τόσο σύνηθες που το έχετε συναντήσει κι εσείς, είτε από προσωπική εμπειρία είτε από εμπειρία φίλων. Κλείνω την παρένθεση του παραδείγματος και επιστρέφω στις αρχές του νόμου της έλξης.
Εξίσου σημαντικό είναι να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως προς το τι επιθυμούμε, να μην παρεκκλίνουμε και να μην αλλάζουμε γνώμη κάθε τρεις και λίγο. Το μήνυμα που στέλνουμε πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένο. Ο Αϊνστάιν είχε πει πως ο κόσμος όπως τον έχουμε δημιουργήσει, αποτελεί μια διαδικασία της σκέψης μας. Δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Είναι σαν αυτό που λίγο πολύ όλοι θα έχετε ακούσει: ότι δεν μπορείς να κάνεις συνεχώς την ίδια ενέργεια και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα.
Τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα και περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις παρουσιάζουν αποδείξεις για το γεγονός ότι οι σκέψεις μας μπορούν να επηρεάσουν όλες τις πτυχές της ζωής μας. Συνεχώς με τις σκέψεις μας αναδιαμορφώνουμε τον κόσμο μας! Κάθε σκέψη, κάθε κρίση και προκατάληψη, είτε είναι συνειδητή είτε όχι, έχει κάποια επίδραση. Καθημερινά στέλνουμε τα αιτήματά μας στο σύμπαν, με τη μορφή των σκέψεων.
Αν ισχύει ο νόμος της έλξης, γιατί δεν δεν έρχονται στη ζωή μου αυτά που θέλω;
Ξεκαθαρίσαμε ήδη με το προηγούμενο παράδειγμα, ότι δεν προσελκύουμε μόνο αυτά που θέλουμε αλλά κι αυτά που δεν θέλουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί είναι εστιασμένη η σκέψη μας. Συνεπώς, αυτό μας επιστρέφει το σύμπαν. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αφήνει τις σκέψεις να αναδύονται και να δυναμώνουν κάπως… αυτόματα, χωρίς συνειδητότητα για το τι μήνυμα στέλνουν. Αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ειδικά όταν στέλνουμε αρνητικά μηνύματα κάνοντας κακή κριτική στον εαυτό μας, γκρινιάζοντας για διάφορα πράγματα και γενικά όταν επικεντρωνόμαστε σε όσα μας λείπουν και όχι σε όσα έχουμε.
Σκεπτόμενοι ένα σφάλμα, ένα στενάχωρο γεγονός ή μια φοβία κ.τ.λ., ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να εστιάζουμε σε αρνητικές εμπειρίες που ΔΕΝ θέλουμε! Ακόμα, όμως, κι όταν οι σκέψεις μας είναι θετικές, προς την κατεύθυνση που θέλουμε, δεν το διαχειριζόμαστε σωστά για να πάρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, δεν αρκεί να σκεφτόμαστε ότι θέλουμε έναν σύντροφο για να μοιραζόμαστε τη ζωή μας. Πρέπει να οραματιστούμε αυτόν τον άνθρωπο, πώς θα είναι, τι χαρακτηριστικά θα έχει και πώς θα είναι μαζί μας. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε μία ενεργειακή δόνηση υψηλής συχνότητας και ζητάμε ακριβώς αυτό που επιθυμούμε. Βασική προϋπόθεση πάντα, είναι να γνωρίζουμε ακριβώς τι θέλουμε.
Πολλές φορές ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε κάτι να συμβεί, χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα συγκεκριμένοι ως προς αυτό και χωρίς να το δημιουργούμε με τη φαντασία μας, να το οραματιζόμαστε και να το βλέπουμε μπροστά μας. Θέλουμε κάτι γενικό, οπότε όσο κι αν προσπαθήσουμε δεν θα το έχουμε. Δεν υπάρχει κάποιος συμπαντικός μεταφραστής ή διαμεσολαβητής που θα μας βοηθήσει με αυτό.
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό συστατικό για την πραγμάτωση του νόμου, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα θέλω μας, είναι να πιστεύουμε βαθιά μέσα μας ότι αξίζουμε να αποκτήσουμε αυτό που επιθυμούμε. Να αισθανόμαστε σιγουριά για τον εαυτό μας, για τις δυνάμεις μας και για τη ζωή μας. Έτσι θα υποστηρίζουμε τη σκέψη μας με τον καλύτερο τρόπο, θα οργανώνουμε τις δράσεις για την επίτευξη του στόχου και θα στέλνουμε παράλληλα ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα ώστε να θέσουμε το μηχανισμό του νόμου σε κίνηση προς όφελός μας.
Σύμμαχός μας σε αυτό είναι και το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για όσα έχουμε κατακτήσει ως τώρα και για το ποιοι είμαστε. Αυτοί οι δύο παράγοντες μειώνουν τα αισθήματα της ανασφάλειας και του φόβου που μας απομακρύνουν από το στόχο μας. Τα αρνητικά συναισθήματα συνδυάζονται με αρνητικές σκέψεις και λειτουργούν ως τροχοπέδη, σαμποτάροντας την επίτευξη των στόχων μας.
Συνεπώς, μαγικό ραβδί δεν υπάρχει. Νόμος της έλξης δεν σημαίνει: το σκέφτομαι και θα γίνει. Πρόκειται για μία αέναη διαδικασία που δεν σε ρωτάει, απλά συμβαίνει. Αν θες να την εκμεταλλευτείς προς όφελός σου δεν έχεις παρά να εναρμονίσεις τη σκέψη σου, με τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου. Εστίασε με ανοιχτή καρδιά και όλες τις δυνάμεις σου στην επίτευξη του στόχου σου. Ακόμα κι αν ακούγεται απλό, δεν είναι. Ωστόσο, αν το προσπαθήσεις, δεν έχεις να χάσεις κάτι, ίσως μάλιστα, κερδίσεις!
Περισσότερα για το νόμο της έλξης αλλά κυρίως για την πνευματική διάσταση του ανθρώπου και τη δύναμη του Νου μπορείς να βρεις στο βιβλίο: Η Συνωμοσία του Σύμπαντος.
Πηγές εικόνων: newtraderu.com, innerhealingswithpooja.com, newscientist.com
1 comment
[…] Διαβάστε περισσότερα για το νόμο της έλξης σε προηγούμενο άρθρο μας: Πώς λειτουργεί τελικά ο νόμος της έλξης; […]
Comments are closed.