Πώς η ποιότητα των σκέψεων διαμορφώνει τη ζωή μας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η ζωή σας είναι έτσι όπως είναι; Με τα όμορφα και τα άσχημα που την συνοδεύουν. Έχετε αναρωτηθεί για το βάρος της ευθύνης σας για την πραγματικότητα που βιώνετε; Συνήθως, οι σκέψεις για το πού οδηγείται η ζωή μας, αποτελούν προϊόντα απογοήτευσης ή ακόμα και στενοχώριας. Δηλαδή, όταν κάποιος είναι χαρούμενος και πάνε όλα καλά, δεν προβληματίζεται για την ευτυχία του. Όταν, όμως, έρχονται τα δύσκολα και οι στενοχώριες αναρωτιέται: «γιατί να συμβεί σε εμένα αυτό» ή «τι έχω κάνει και αξίζω να το βιώνω αυτό;». Είναι καλό να προβληματιζόμαστε με έναν υγιή τρόπο για την πορεία μας. Η ενδοσκόπηση μπορεί να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε ως άνθρωποι ή ακόμα και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Για να κατανοήσουμε όμως πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό, ας ξεκινήσουμε από την αρχή: τις σκέψεις μας!

To 2005 δημοσιεύτηκαν τα πορίσματα ερευνών για την ποσότητα και την ποιότητα των σκέψεών μας στο National Science Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο μέσος όρος των σκέψεων που πραγματοποιεί ένας άνθρωπος την ημέρα είναι 60.000. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη ευρήματα καθώς οι σκέψεις είναι κάτι που δεν βγαίνει από το μικροσκόπιο. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με νεότερες μελέτες, η ποσότητα των σκέψεων κυμαίνεται από 12.000 έως και 80.000.

Σαφώς, πρόκειται για ένα τεράστιο εύρος, ωστόσο ανά περίπτωση δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για το δείγμα της κάθε έρευνας, πόσοι άνθρωποι έλαβαν μέρος, τι ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικής κατάστασης, καθώς όλες αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές. Ωστόσο, σίγουρα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι είναι πάρα πολλές! Η ποιότητα των σκέψεων που κάνουμε, όμως, είναι ακόμα πιο σημαντική. Δρα καταλυτικά στις αποφάσεις μας, στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, πώς ενεργούμε και, εν τέλει, τι βιώνουμε! Θα εκπλαγείτε λοιπόν με τις τάσεις του μυαλού μας!

Είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε αρνητικά! Αυτό, το επιβεβαιώνουν κλινικοί ψυχολόγοι, αναλύοντας την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Δεν πρόκειται απλά για μια θεωρία. Βασίζεται σε στοιχεία και, μάλιστα, έχουν γραφτεί πολλά βιβλία που το αναλύουν. Εν συντομία, όταν ο άνθρωπος βρισκόταν ακόμα σε πρωτόγονο στάδιο, η επιβίωσή του εξαρτιόταν από τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και τη σωστή, άμεση αντίδραση. Έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα να πολεμήσει την όποια απειλή εμφανιζόταν για τη ζωή του. Έτσι, ο εγκέφαλος άρχισε να συγκρατεί τις κακές εμπειρίες και να προγραμματίζεται να βλέπει την απειλή, το αρνητικό στοιχείο στο περιβάλλον του.

Το 80% των σκέψεων που πραγματοποιούμε μέσα στην ημέρα είναι αρνητικές και το 95% εξ αυτών, είναι σκέψεις που επαναλάβαμε και την προηγούμενη ημέρα. Συνειδητά ή όχι, είναι σαν να βάζουμε ένα τραγούδι να παίζει ξανά και ξανά! Πολύ σημαντικό είναι το ότι το 85% από αυτά που μας ανησυχούν και μας ταλαιπωρούν μέσα στο κεφάλι μας, δεν συμβαίνουν ποτέ! Ας αναλογιστούμε λίγο τι σημαίνει αυτό.

Με τι τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας; Έχουμε ανησυχίες και φόβους για διάφορα πράγματα στη ζωή, μικρά ή μεγάλα, για προσωπικά ζητήματα, επαγγελματικά, οικονομικά. Ας εντάξουμε και τη μικροβιοφοβία μέσα σε όλα αυτά, μιας και είναι της μόδας. Όλα αυτά, λοιπόν, απασχολούν το μυαλό μας καθημερινά, σε ποσοστό 80% και το 85% αυτού του ποσοστού είναι εντελώς άχρηστο και επιβλαβές, γιατί δεν συμβαίνει ποτέ! Μας απασχολεί χωρίς λόγο! Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν αλλάζαμε αυτές τις σκέψεις με άλλες, που θα ήταν χρήσιμες, που θα μας βοηθούσαν να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Θα έρθει τώρα ένα αρνητικό μυαλό και θα μου πει: ναι, αλλά το υπόλοιπο 15% των αρνητικών σκέψεων και των φόβων μας, συμβαίνει! Η απάντηση βρίσκεται στη συνέχεια της έρευνας. Από το 79% αυτών που μας συμβαίνουν, οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, αποκάλυψαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη διαχείριση της προβληματικής κατάστασης ή ακόμη και ότι οι δυσκολίες που προέκυψαν τους έδωσαν κάποιο πολύτιμο μάθημα. Άρα, δεν είναι όλα τόσο κακά, ακόμα κι εφόσον συμβούν! Φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε στη ζωή να μην συμβαίνουν ποτέ άσχημα πράγματα, σωστά; Δεν θα υπήρχε ισορροπία σε καμία περίπτωση και ούτε υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει την βίωση μόνο θετικών καταστάσεων.

Εν κατακλείδι, αντιλαμβανόμαστε ότι το 97% των φόβων μας, των αρνητικών σκέψεων, δεν έχουν καμία βάση και σίγουρα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στο μυαλό μας. Τι μας προσφέρουν; Στρες, ένταση και εξάντληση! Τόσο πνευματική όσο και σωματική. Οι σκέψεις επιδρούν στο σώμα, στη χημεία μας, μεταφέρονται σε κάθε μας κύτταρο. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να προσέχουμε λίγο περισσότερο τι μας ταΐζουμε; Φυσικά, υπάρχουν κι εδώ καλά νέα! Τα καλά νέα λοιπόν, είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις μας. Δεν χρειάζεται να τις αφήσουμε να μας ορίζουν αυτές. Έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε, εφόσον έχουμε τη θέληση! Τίποτα όμως δεν είναι εύκολο! Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Αν θέλουμε τα πράγματα να συμβούν όπως επιθυμούμε, με το δικό μας τρόπο, πρέπει να κοπιάσουμε πολύ γι’ αυτό. Δεν θα μας χαριστεί τίποτα και τα απρόοπτα πάντα θα συμβαίνουν. Πάντα θα βρίσκουμε αφορμές να επιστρέψουμε στη ζώνη ασφαλείας μας, γιατί αυτό είμαστε προγραμματισμένοι να κάνουμε. Τα γνώριμα περιβάλλοντα μας ελκύουν, αισθανόμαστε άνετα. Ωστόσο, ένα αρνητικό μυαλό, δεν μπορεί να μας προσφέρει μια θετική ζωή!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς δημιουργούνται οι σκέψεις και πώς μπορούμε να τις ελέγξουμε, μπορείτε να μεταβείτε σε προηγούμενο άρθρο: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ

Θέλετε να κάνουμε μαζί την πρώτη προσπάθεια για αυτή την αλλαγή; Να βρούμε μαζί τρόπους που θα μας βοηθήσουν να σκεφτόμαστε με τον τρόπο που εξυπηρετεί τα σχέδιά μας και τα όνειρά μας!

Στείλτε μου τις ιδέες και τους προβληματισμούς σας για νέα άρθρα που θα θέλατε να διαβάσετε από το myalchemies.com στο email: ioanna@myalchemies.com.

Πηγές εικόνων: thecreativitypost, saveourbones

You may also like