Το Βιβλιοτόπιο είναι μία σελίδα αφιερωμένη στον κόσμο του βιβλίου, στους συγγραφείς, στα γράμματα και την παιδεία γενικότερα. Εδώ θα βρίσκετε πληροφορίες για βιβλία που με εμπνέουν, βιβλία που ενθαρρύνουν την πνευματική αφύπνιση και ανάπτυξη καθώς και συνεντεύξεις από ανθρώπους που ανήκουν στο χώρο της συγγραφής και των εκδόσεων. Ακόμη, θα βρείτε άρθρα έρευνας και αναζήτησης τις οποίες πυροδότησε κάποιο βιβλίο καθώς και πληροφορίες από τις ξεναγήσεις μου σε μουσεία!
-
Σε απόσταση περίπου 2 ωρών από την Αθήνα, βρίσκεται το Κυριάκι Βοιωτίας. Ένα χωριό χτισμένο σε ένα καταπράσινο τοπίο, σε υψόμετρο 720 μέτρων, αφηγείται τη δική του ιστορία. Μία πτυχή αυτής της ιστορίας θα γνωρίσουμε μέσα από το “Μουσείο Δασκάλου”, που θα μας ταξιδέψει στην ιστορία όχι μόνο αυτού του τόπου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας! Ο δημιουργούς αυτού του εκπληκτικού μουσείου είναι ο συνταξιούχος πλέον δάσκαλος Νίκος Γ. Γκώνιας. Όλα τα εκθέματα είναι η δική του προσφορά στον τόπο και η παρακαταθήκη του στις επόμενες γενιές. Οι συγχωριανοί του …
-
Σε μία από τις εξερευνήσεις μου στην Αρκαδία, ο δρόμος με οδήγησε σε ένα εξαιρετικό μνημείο, που όμοιό του δεν έχω ξαναδεί! Πρόκειται για ένα τεράστιο μαρμάρινο βιβλίο, το οποίο στις ανοιχτές σελίδες του γράφει τα ονόματα των Ζυγοβιστινών που αποτέλεσαν το Σώμα των Αθανάτων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Σμιλεμένο σε λευκό μάρμαρο Θάσου, έχει ύψος 4 μέτρα, πλάτος 3,60 μ., πάχος 0,70 μ. και βάρος 25 τόνους.Το μικρό χωριό Ζυγοβίστι, με το θαυμαστό αυτό έργο τέχνης, βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη Δημητσάνα, ωστόσο λίγοι το επισκέπτονται. Το Σώμα …
-
Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι η ζωή συνεχίζεται μετά τον θάνατο, σε ένα πνευματικό επίπεδο, και αποτελούσε αντικατοπτρισμό της πρότερης ζωής. Για το λόγο αυτό έφτιαχναν τάφους όπου μέσα τοποθετούσαν σημαντικά αντικείμενα για τη μεταθανάτια ζωή τους. Μάλιστα, όσο ήταν ζωντανοί, προετοίμαζαν την επόμενη κατοικία τους, τοποθετώντας σκεύη και διάφορα άλλα αντικείμενα που θα τους χρησιμεύσουν στο να συνεχίσουν τη ζωή εκεί. Ένα άλλο χρέος το οποίο επωμίζονταν, ήταν να προσφέρουν στους προγόνους τους τελετουργικά και ιεροτελεστίες, ώστε να είναι ευτυχισμένοι στον άλλο κόσμο. Οι πρόγονοι αποτελούσαν το σύνδεσμο μεταξύ …
-
Ένα ακόμα βιβλίο προστέθηκε στα αγαπημένα μου, και αυτό είναι το: “Διόνυσος, ο θεός κι ο άνθρωπος” , της Μαρίας Μαραγκού. Ομολογώ ότι μέχρι προσφάτως, δεν είχα αναζητήσει να μάθω τι εστί Διόνυσος. Δε μου είχε δημιουργηθεί καμία περιέργεια, μέχρι που διάβασα για πρώτη φορά για τη μεταφυσική έννοιά του, όταν έψαχνα πληροφορίες για τη συγγραφή του βιβλίου μου: “Το ταξίδι της ψυχής“. Τότε ήταν που για πρώτη φορά μελέτησα τον “μύθο” κατά τον οποίο οι Τιτάνες παραπλανούν το Διόνυσο Ζαγρέα, τον λεγόμενο πρώτο Διόνυσο, και τον διαμελίζουν. Σύμφωνα με …
-
Ο Ρενέ Ντεκάρτ (1596 – 1650) ήταν Γάλλος φιλόσοφος αλλά και επιστήμονας. Πέρα από τους μεταφυσικούς στοχασμούς του, που τον ανέδειξαν σε σημαντική μορφή του Διαφωτισμού, μελέτησε εξίσου και επιστήμες όπως η Λογική, η Αναλυτική Γεωμετρία, η Ιατρική, η Φυσιολογία, η Αστρολογία και η Μηχανολογία. Οι γνώσεις της εποχής για τη λειτουργία του σώματος τον βοήθησαν στις φιλοσοφικές αναζητήσεις του για την ψυχή, τις σκέψεις και γενικότερα στη διερεύνηση της μεταφυσικής. Ίσως τον έχετε ακούσει με το εξελληνισμένο όνομα Καρτέσιος. Στο τελευταίο βιβλίο του: Τα πάθη της ψυχής, συμπυκνώνει τη …
-
Ο Roberto García de Mesa είναι Ισπανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δραματουργός, αφηγητής, δοκιμιογράφος, φιλόλογος, επιμελητής εκθέσεων, σκηνοθέτης, εικαστικός και μουσικός. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής και Ισπανικής Φιλολογίας, καθώς επίσης και διδακτορικού τίτλου στην Ισπανική Φιλολογία. Έχει εκδώσει περισσότερα από 70 βιβλία ποίησης, θεάτρου, μικρής αφήγησης, δοκιμίων, διαλόγων, ζωγραφικής και κριτικής εκδόσεων. Έχουν κυκλοφορήσει ήδη 5 CD με μουσικές του συνθέσεις. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα Aγγλικά, Eλληνικά, Ρουμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Σλοβενικά και Πορτογαλικά και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά 19 χωρών. Στην Ελλάδα, ο García de Mesa έχει εκδώσει τα …