Εξ-ερευνήσεις

Στη σελίδα “Εξ-ερευνήσεις” θα βρείτε τις επιτόπιες έρευνες που έχω πραγματοποιήσει, φωτορεπορτάζ και εξερευνήσεις, όπως ακριβώς περιγράφει ο τίτλος. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κάθε άρθρο είναι δικές μου και καθώς δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος ελπίζω να είστε επιεικείς! Κάθε εξόρμηση είναι και μία περιπέτεια. Ο λόγος για τον οποίο βρέθηκα εκεί, οι άνθρωποι που με συνόδευσαν σε αυτές τις διαδρομές, όλα θα αποκαλύπτονται σε κάθε άρθρο. Ευελπιστώ να αγαπήσετε κι εσείς την εξερεύνηση, να εμπνευστείτε για εναλλακτικούς προορισμούς και γιατί όχι; Να ζήσετε την περιπέτεια μαζί μου!

  • Ταξίδι στο Μεσαιωνικό κάστρο Ogrodzieniec
    Οι ομορφιές της Πολωνίας μπορούν να σε εκπλήξουν! Για να τις ανακαλύψεις, δεν έχεις παρά να την εξερευνήσεις οδικώς. Σε αυτό το ταξίδι, αξίζει να περιηγηθείς στην περιοχή που καλείται:…
  • Το Μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Ελάτεια
    Το Μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Ελάτεια Βοιωτίας ερευνήθηκε ύστερα από επιδρομές αρχαιοκάπηλων! Βρίσκεται βορειοανατολικά της σύγχρονης Ελάτειας, δυτικά της ακρόπολης και του άστεως των ιστορικών χρόνων. Στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο στη…
  • Τα Αρχαία Γίτανα, αποκαλύπτονται!
    Ίσως αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο Ήλιος της Βεργίνας που έχω ως πρώτη φωτογραφία σε αυτό το άρθρο, με τα Αρχαία Γίτανα. Θα πάρουμε την ιστορία από την αρχή και…
  • Η Αρχαία Νεμέα και ο ναός του Νέμειου Διός
    Η Αρχαία Νεμέα βρίσκεται στις υπώρειες των Αρκαδικών βουνών, περιλαμβάνει την κοιλάδα του ποταμού Νεμέα – και την εκτεταμένη πεδιάδα του Ασωπού (Φλιάσιον πεδίον). Η ονομασία της προέρχεται από το…
  • Monteriggioni: το Μεσαιωνικό κάστρο και η Κόλαση του Δάντη
    Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς την Τοσκάνη! Τα πανέμορφα τοπία, οι πλούσιοι αμπελώνες, τα μεσαιωνικά χωριά που διατηρούν μέχρι σήμερα την ταυτότητά τους και μας ταξιδεύουν σε άλλες…
  • Οι ομορφιές της Πολωνίας μπορούν να σε εκπλήξουν! Για να τις ανακαλύψεις, δεν έχεις παρά να την εξερευνήσεις οδικώς. Σε αυτό το ταξίδι, αξίζει να περιηγηθείς στην περιοχή που καλείται: “Trail of the Eagles’ Nests”. Αυτή η διαδρομή πήρε το όνομά της από τα πολυάριθμα κάστρα και τους πύργους – παρατηρητήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές λόφων και έμοιαζαν από μακριά σαν φωλιές πουλιών. Σε αυτό το πανέμορφο κομμάτι της Πολωνίας βρίσκεται και το κάστρο που θα επισκεφθούμε σήμερα, το Ogrodzieniec. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το Trail of …

  • Το Μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Ελάτεια Βοιωτίας ερευνήθηκε ύστερα από επιδρομές αρχαιοκάπηλων! Βρίσκεται βορειοανατολικά της σύγχρονης Ελάτειας, δυτικά της ακρόπολης και του άστεως των ιστορικών χρόνων. Στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο στη θέση Αλωνάκι, θα βρείτε και τον ναό της Κραναίας Αθηνάς. Το νεκροταφείο αυτό, σύμφωνα με τα ευρήματα, λειτούργησε από τη Μυκηναϊκή έως και την ύστερη Πρωτογεωμετρική περίοδο 14ος – 9ος π.Χ. αιώνα). Η χρήση του χώρου άλλαξε στο β’ μισό του 4ου αιώνα, όταν αξιοποιήθηκε ως λατομείο. Από τον 2ο αιώνα π.Χ. επαναλειτουργεί ως νεκροταφείο ενώ παράλληλα χτίζονται και κάποιοι …

  • Ίσως αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο Ήλιος της Βεργίνας που έχω ως πρώτη φωτογραφία σε αυτό το άρθρο, με τα Αρχαία Γίτανα. Θα πάρουμε την ιστορία από την αρχή και θα φτάσουμε και σ’ αυτό το σημείο. Για αρχή, θα σας δώσω περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πού βρισκόμαστε, καθώς τα Γίτανα δεν αποτελούν πολυδιαφημισμένο αρχαιολογικό χώρο. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο νομό Θεσπρωτίας, στη νοτιοδυτική πλαγιά του βουνού της Βρυσσέλας, στη συμβολή του χειμάρρου Καλπακιώτικου με τον ποταμό Καλαμά (αρχαίος Θύαμις). Ο αρχαιολογικός χώρος των Γιτάνων καλύπτει μία έκταση 287 στρεμμάτων …

  • Η Αρχαία Νεμέα βρίσκεται στις υπώρειες των Αρκαδικών βουνών, περιλαμβάνει την κοιλάδα του ποταμού Νεμέα – και την εκτεταμένη πεδιάδα του Ασωπού (Φλιάσιον πεδίον). Η ονομασία της προέρχεται από το ρήμα νέμω – βοσκώ γι’ αυτό και αντίστοιχα στο Ιερό του Νέμειου Διός τιμούνταν ο Δίας ως προστάτης των βοσκών και όχι ο Ολύμπιος Δίας. Κατ’ άλλη εκδοχή, η περιοχή έλαβε το όνομά της από τη νύμφη Νεμέα, κόρη του ποτάμιου θεού Ασωπού. Είναι γνωστό ότι η κοιλάδα αυτή, βρίσκεται σε μία φυσικά “λεκάνη”, γύρω από την οποία ορθώνονται λόφοι. …

  • Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς την Τοσκάνη! Τα πανέμορφα τοπία, οι πλούσιοι αμπελώνες, τα μεσαιωνικά χωριά που διατηρούν μέχρι σήμερα την ταυτότητά τους και μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές καθώς και η πολυτάραχη ιστορία του τόπου, είναι μόνο μερικοί από αυτούς! Σήμερα θα εξερευνήσουμε το μεσαιωνικό χωριό Monteriggioni, με το καλοδιατηρημένο κάστρο και τις κρυφές πτυχές της ιστορίας του. Η μικρή πόλη του Monteriggioni αναπτύχθηκε πάνω σε παλαιότερους οικισμούς με Λομβαρδικές ρίζες. Το 1213, η κυβέρνηση της Σιένα έχτισε ένα κυκλικό τείχος για να προστατέψει την πόλη και …

  • Ο Παρνασσός είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιερά βουνά της Ελλάδας, συνδεδεμένο με εκπληκτικούς μύθους. Η υψηλότερη κορυφή του είναι η Λιάκουρα, στα 2.457. Η λέξη “Παρνασσός” προέρχεται από τη γλωσσική ρίζα «παρν-» (Νεολιθική Εποχή) και σήμαινε τόπος με πολλά και πυκνά δάση. Η κατάληξη -σσος, συνδέεται με τη γλώσσα των Πελασγικών φύλων, σύμφωνα με την οποία πολλά τοπωνύμια κατέληγαν σε -σσος. Παρνασσός, το ιερό όρος των μύθων Ο ήρωας Παρνασσός, κατά τη μυθολογία, ήταν γιος του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας. Είχε ιδρύσει μία πόλη στο βουνό …