FOMO: το ψυχολογικό φαινόμενο της δεκαετίας!

FOMO, όπως λέμε: Fear Of Missing Out

FOMO fear of missing out

Ένα ψυχολογικό φαινόμενο που παρατηρείται να οξύνεται την τελευταία δεκαετία, είναι το FOMO. Η συντομογραφία προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων: Fear Of Missing Out. Με τον όρο αυτό εννοούμε το φόβο, το άγχος και την πίεση που μας δημιουργείται όταν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε κάτι διασκεδαστικό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε κάποιον άλλο. Με μια πρώτη ανάγνωση, ίσως δεν βγάζει νόημα το να υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα και ειδικά για έναν τέτοιο λόγο. Θα μπούμε όμως σε περισσότερες λεπτομέρειες και ίσως παρατηρήσετε ότι γνωρίζετε τελικά ανθρώπους που παρουσιάζουν τέτοιες συμπεριφορές.

Το αίσθημα αυτό μοιάζει για ορισμένους σαν να χάνουν το πάρτυ κάποιου στο οποίο θα ήθελαν πολύ να παρευρεθούν. Αντίστοιχα, ίσως νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο, σαν να μην έλαβαν ποτέ πρόσκληση. Μπορεί κάποιος να αισθανθεί έτσι ακόμα κι όταν είναι άρρωστος και δεν μπορεί να κάνει σχέδια ή να υλοποιήσει αυτά που είχε προγραμματίσει. Μία άλλη παράμετρος που μπορεί να το προκαλέσει αυτό, είναι η κοινωνική πίεση που βιώνει κάποιος για κάτι, η οποία τελικά τον κάνει να αποσυρθεί από τα δρώμενα και να τα αποφύγει.

Ύστερα όμως, όταν βλέπει ότι οι υπόλοιποι της παρέας ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο με το πόσο υπέροχα πέρασαν,  αισθάνεται ότι έχασε κάτι σημαντικό. Επίσης, νιώθει ότι αποκόβεται από την ομάδα. Οι άλλοι κάνουν πράγματα, ζουν εμπειρίες, χαίρονται τις περιπέτειές τους τη στιγμή που ο ίδιος επιλέγει να απομονώνεται.

FOMO μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντείνουν το ψυχολογικό φαινόμενο FOMO.

Γιατί παρατηρείται έξαρση του FOMO την τελευταία δεκαετία;

Το FOMO τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι σε μια οθόνη και παρατηρούμε τι κάνουν οι άλλοι, είτε αυτοί οι άλλοι είναι πραγματικοί φίλοι, άνθρωποι που γνωρίζουμε, είτε μας είναι εντελώς άγνωστοι. Η πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκεται κάποιος, τι κάνει και πώς αισθάνεται, ταξιδεύει παντού σε δευτερόλεπτα.

Παραδείγματος χάριν, έχεις κανονίσει με τους φίλους σου να πάτε σε ένα live το Σάββατο το βράδυ και τελικά ανεβάζεις πυρετό και δεν πας. Ωστόσο, ενώ βρίσκεσαι ξαπλωμένος στον καναπές, με την κομπρέσα στο μέτωπο και μια ταινία στην τηλεόραση, πιάνεις το κινητό σου να “σκρολάρεις” λίγο και βλέπεις ότι η υπόλοιπη παρέα πήγε χωρίς εσένα. Κι όχι μόνο πήγε, περνάει φανταστικά! Βλέπεις φωτογραφίες με τους φίλους σου να χορεύουν, να τραγουδάνε κτλ. Εκείνη τη στιγμή αισθάνεσαι στο περιθώριο. Χάνεις σημαντικές στιγμές διασκέδασης και έχεις μείνει μόνος στο σπίτι.

Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση να θέλουμε να ταιριάξουμε, να ανήκουμε σε μια ομάδα, σε ένα σύνολο. Είμαστε κοινωνικά όντα και χρειαζόμαστε την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και κατά βάση, και την αποδοχή τους! Βλέποντας τους άλλους να προχωράνε όταν για τον οποιονδήποτε λόγο εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε σ’ αυτό, μας προκαλεί το αίσθημα ότι “χάνουμε κάτι”, ότι ζούμε λιγότερα, ότι μας βάζουν στο περιθώριο.

Το FOMO έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μια πιο γενικευμένη μορφή. Δεν περιγράφει απλά το να μη συμμετέχεις στη διασκέδαση με τους φίλους σου, αλλά ακόμα και το να μην κάνεις πράγματα που βλέπει ότι κάνουν οι άλλοι. Το φόβο, το στρες, το άγχος και τα αισθήματα απομόνωσης και κατωτερότητας που περιγράψαμε πριν, μπορούν να πυροδοτηθούν με πολλούς τρόπους. Όταν βλέπουμε παλιούς συμμαθητές να πετυχαίνουν κάποια κατορθώματα που κι εμείς θα θέλαμε, celebrities, influences κ.ά. να απολαμβάνουν δραστηριότητες και εμπειρίες που εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα, το FOMO είναι και πάλι παρόν στη ζωή μας!

Βλέποντας τους διαδικτυακούς φίλους να παίρνουν προαγωγή, να διασκεδάζουν, να ταξιδεύουν, ακόμα και να παντρεύονται, την ώρα που εμείς μένουμε στο σπίτι ή ψάχνουμε για δουλειά ή μόλις χωρίσαμε, συγκρίνουμε ακαριαία τις ζωές μας. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε”αρκετοί”, ότι είμαστε “λίγοι”, ότι ζούμε λιγότερα ίσως επειδή αξίζουμε λιγότερα. Εκεί ξεκινά η μελαγχολία και τα αισθήματα κατάθλιψης. Πολλές φορές, αντί με τα κατορθώματα των άλλων να εμπνεόμαστε και να κινητοποιούμαστε περισσότερο, καταλήγουμε με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθήματα ηττοπάθειας.

fomo vs jomo

Αντί να εστιάζεις σε αυτά που χάνεις, εστίασε στο παρόν σου, ζήσε το ΤΩΡΑ σου, απόλαυσε τις μοναδικές στιγμές σου!

5 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι πάντα

Για όλους έρχονται στιγμές που αισθάνονται μειονεκτικά για κάποιο λόγο. Τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα και δεν δαιμονοποιούμε τα αρνητικά. Ωστόσο, θέλω να θυμάσαι πάντα ότι:

  1. Είσαι μοναδικός και ξεχωριστός και βρίσκεσαι εδώ για να κάνεις τη δική σου διαδρομή, όχι κάποιου άλλου.
  2. Είσαι τόσο υπέροχος, όσο και οι υπόλοιποι άνθρωποι που θαυμάζεις!
  3. Όλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν χαρούμενες στιγμές και επιτεύγματα. Δεν θα δεις ποτέ την αγαπημένη σου celebrity με πιτζάμες, χωρίς μακιγιάζ και πρησμένα από την αϋπνία μάτια.
  4. Ό,τι βλέπεις ΔΕΝ είναι απαραίτητα αληθινό! Πολλοί δείχνουν αυτό που θα ήθελαν να είναι και όχι την πραγματικότητα.
  5. Να εστιάζεις στους στόχους σου και να κυνηγάς τα όνειρά σου. Θα τα καταφέρεις μόνο με αφοσίωση, σκληρή δουλειά και συνέπεια.

Αν θέλετε να μιλήσουμε για τρόπους αντιμετώπισης του FOMO, δεν έχετε παρά να μου το ζητήσετε με ένα μήνυμα στο ioanna@myalchemies.com. Για πιο άμεση επικοινωνία και άρθρα που θα σε εμπνεύσουν, μπορείς να βρεις τη σελίδα μας από ΕΔΩ.

Bonus άρθρο που μάλλον σε ενδιαφέρει: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΖΩΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ

 

 

Πηγές εικόνων: investor.gov, clevertap.com, freepik.com

You may also like