Μυθικές Ιστορίες

Ίσως η πιο παρεξηγημένη σελίδα μου! Θέματα αμιγώς ιστορικά αλλά και αμιγώς μυθικά έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, το οποίο θα καλύψουμε! Θέματα μυστικισμού, θρυλικών αναζητήσεων, αμφιλεγόμενων ιστορικών προσώπων και γεγονότων είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσετε εδώ!

  • Μετά τη διαταγή του Ηρώδη για τη σφαγή των νηπίων η Αγία Οικογένεια κατέφυγε στην Αίγυπτο, για να σωθεί το θείο βρέφος. Στη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι να φτάσουν στον σπηλαιώδη ναό όπου και διέμειναν για τρεις μήνες, οι Αιγύπτιοι έχουν στήσει ναούς και μνημεία προς τιμήν της Παναγίας. Το ταξίδι της Αγίας Οικογένειας φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία. Φτάνοντας εδώ η Παναγία, ο Ιωσήφ και το θείο βρέφος, παρέμειναν κρυμμένοι για 3 μήνες σε έναν σπηλαιώδη χώρο που αργότερα μετατράπηκε σε ναό, ενώ κατά τους Αποστολικούς χρόνους χτίστηκε πάνω από …

  • Ο Φαβιέρος και το πρώτο τακτικό σώμα στρατού στην Ελλάδα Ο Φαβιέρος ήταν Γάλλος φιλέλληνας που συνεισέφερε στην ελληνική επανάσταση και μάλιστα, δημιούργησε το πρώτο τακτικό σώμα στρατού στην Ελλάδα! Αξίζει να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τη ζωή και το έργο του και να εξερευνήσουμε το κάστρο του, το οποίο βρίσκεται κοντά στα Μέθανα. Ποιος ήταν ο Φαβιέρος; Ο Charles Nicolas Fabvier (εξελ.: Κάρολος Νικόλαος Φαβιέρος) (1782 -1855) ήταν Γάλλος στρατιωτικός, πολιτικός και διπλωμάτης. Γεννληθηκε στην πόλη Ποντ-α-Μουσόν της βορειοανατολικής Γαλλίας και αργότερα φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού. …

  • Όταν ακούμε για τη νεκρόπολη της Σακκάρα, η σκέψη μας δεν μπορεί να μην πάει στην αρχαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου, σε αυτή του Ζοζέρ (Djoser).  Αν βρεθείτε στη Σακκάρα, θα μαγευτείτε πραγματικά βλέποντας τόσες πολλές πυραμίδες σε τόσα διαφορετικά μεγέθη. Ορισμένες από αυτές είναι επισκέψιμες ενώ οι περισσότερες, όχι. Δυστυχώς, το εσωτερικό της πυραμίδας του Ζοζέρ δεν είναι επισκέψιμο λόγω κινδύνου κατάρρευσης της κατασκευής. Πραγματοποιούνται συνεχώς εργασίες συντήρησης αλλά πιθανότατα δεν θα ανοίξει για το κοινό ούτε στο μέλλον. Παρά το γεγονός ότι απογοητεύτηκα λιγάκι που δεν επιτρεπόταν να μπούμε …

  • Ο νομός Βοιωτίας αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τις εξερευνήσεις μου, καθώς κάθε φορά θα βρω και κάτι που δεν έχω ξαναδεί! Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, ακροπόλεις, ξεχασμένοι ναοί και μνημεία περιμένουν να τα επισκεφθούμε και να τα γνωρίσουμε. Έτσι, λοιπόν, ο σημερινός μας προορισμός είναι το μαντείο και το ιερό του Πτώου Απόλλωνος, στο Πτώον όρος. Το Πτώον όρος βρίσκεται βόρεια των λιμών Υλίκη και Παραλίμνη, στη Βοιωτία. Κατά τον Παυσανία, η ονομασία προέρχεται από τον ήρωα Πτώο, γιο του βασιλιά του Ορχομενού Αθάμαντα και της Θεμιστούς.  Μία εκδοχή της παράδοσης …

  • Οι περισσότεροι κάνουμε δύο συνειρμούς όταν ακούμε για τη Χαιρώνεια: ο λέων της Χαιρώνειας και η ομώνυμη μάχη του 338 π.Χ.. Ωστόσο, πέρα από το μνημείο και το Μουσείο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς περνώντας από εκεί, υπάρχει κάτι ακόμα! Το αρχαίο θέατρο Χαιρώνειας βρίσκεται μέσα στον οικισμό, λαξευμένο στο λόφο και δύσκολα μπορεί κανείς να το διακρίνει από μακριά. Λίγα λόγια για την ιστορία της Χαιρώνειας Η πόλη οφείλει το όνομά της στον μυθικό οικιστή Χαίρωνα, γιο του Απόλλωνα και της Θηρούς. Ο Παυσανίας (IX 40, 5-6) θεωρεί ότι …