Τα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι από τα αγαπημένα μου, καθώς πάντα φροντίζω να βγω εκτός της προδιαγεγραμμένης διαδρομής ώστε να επισκεφθώ διάφορα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις. Έτσι και αυτή τη φορά, επιστρέφοντας στην Αθήνα από ένα ολιγοήμερο ταξίδι στον αγαπημένο μου Παρνασσό, έκανα μία παράκαμψη στο χωριό Θίσβη της Βοιωτίας για να δω τα υπολείμματα της αρχαίας ακρόπολης και των πύργων της!
Η Θίσβη στη μυθολογία
Σύμφωνα με τον Παυσανία (Βοιωτικά), αρχαία Θίσβη έλαβε το όνομά της από τη νύμφη Θίσβη. Η νύμφη Θίσβη κατά τη μυθολογία ήταν κόρη του ποτάμιου θεού Ασωπού. Ο Πύραμος την ερωτεύτηκε και την κατεδίωξε. Τότε, οι θεοί την μεταμόρφωσαν σε πηγή, όπως και τον Πύραμο. Κατά άλλη εκδοχή του μύθου περί του συγκεκριμένου έρωτα, όταν η Θίσβη κατάλαβε ότι έμεινε έγκυος από τον Πύραμο, αυτοκτόνησε. Ύστερα αυτοκτόνησε και ο ίδιος ο Πύραμος. Έτσι, οι θεοί μεταμόρφωσαν τον Πύραμο σε ποταμό και την Θίσβη σε πηγή. Το νερό της γινόταν ρυάκι και συναντούσε τον ποταμό Πύραμο ο οποίος διέρεε τη χώρα των Κιλίκων.
Ιστορικά στοιχεία και αναφορές για τη Θίσβη
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Θίσβη κατοικούνταν ήδη από το 2.000 π.Χ περίπου. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βοιωτία, στις νότιες παρυφές του όρους Ελικώνα. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα την αναφέρει στον κατάλογο των πλοίων, μεταξύ των πόλεων που έλαβαν μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο. Επίσης, την αποκαλεί «πολυτρήρωνα», εξαιτίας του μεγάλου αριθμού περιστεριών που ζούσαν στην περιοχή του επινείου της.
Ο Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ.Χ. μας πληροφορεί για την ύπαρξη ιερού του Ηρακλή στην περιοχή και τη διοργάνωση γιορτής προς τιμήν του. Ευρήματα στην ακρόπολη της Θίσβης μαρτυρούν ότι στην περιοχή λατρευόταν ο Ηρακλής, ο Διόνυσος και ο Ερμής.
Τα ερείπια καταδεικνύουν δύο οχυρωμένες ακροπόλεις. Η Άνω Ακρόπολη, ή αλλιώς Παλαιόκαστρο, οικοδομήθηκε σε τέσσερις φάσεις, από τα Αρχαϊκά χρόνια έως τα Υστερορωμαϊκά – Παλαιοχριστιανικά. Παρέμεινε σε χρήση μέχρι και την υστεροβυζαντινή περίοδο. Η Κάτω Ακρόπολη, ή αλλιώς Νεόκαστρο, χρονολογείται στα ελληνιστικά χρόνια ενώ πραγματοποιήθηκαν κατασκευές και κατά τη Βυζαντινή εποχή. Οι φωτογραφίες που παραθέτω δείχνουν τα τείχη και τον πύργο των ελληνιστικών χρόνων, στην Κάτω Ακρόπολη.
Σε πολύ κοντινή απόσταση, διακρίνεται ένας κυλινδρικός πύργος. Αυτός ο πύργος ανάγεται στα μεσαιωνικά χρόνια, πιθανότατα κατά τον 13ο αιώνα. Πρόκειται για έργο της φράγκικης ή της καταλανικής περιόδου. Το σωζόμενο ύψος φτάνει τα 4 μέτρα και η εξωτερική διάμετρος περίπου τα 5 μέτρα. Πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε για να ελέγχει το ανατολικό πέρασμα του λόφου, καθώς δεν αποτελεί μέρος κάποιας οχύρωσης. Βρίσκεται απομονωμένος σε σημείο που δεν υπάρχει ορατότητα από τον τετράγωνο πύργο.
Ο τετράγωνος πύργος της οχύρωσης έχει διαστάσεις 6,10 Χ 6,10 μέτρα ενώ το πάχος του τοίχου του είναι 1,36 μέτρα! Διατηρείται σε ύψος 7,20 μέτρων ωστόσο το αρχαίο του τμήμα φτάνει μέχρι τα 4,5 μέτρα. Το υπόλοιπο κομμάτι οφείλεται σε μεταγενέστερες επισκευές και προσθήκες, κυρίως μεσαιωνικές.
Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να πραγματοποιήσετε μία περιήγηση στην αρχαία Θίσβη. Τα ελληνιστικά τείχη και η όμορφη τοποθεσία θα σας γεμίσουν με πλούσιες εικόνες και θα σας γυρίσουν πίσω στο χρόνο!