Ο Φαβιέρος και το πρώτο τακτικό σώμα στρατού στην Ελλάδα

Ο Φαβιέρος και το πρώτο τακτικό σώμα στρατού στην Ελλάδα

Κάρολος Νικόλαος Φαβιέρος

Ο φιλέλληνας Κάρολος Νικόλαος Φαβιέρος (1782 – 1855)

Ο Φαβιέρος και το πρώτο τακτικό σώμα στρατού στην Ελλάδα

Ο Φαβιέρος ήταν Γάλλος φιλέλληνας που συνεισέφερε στην ελληνική επανάσταση και μάλιστα, δημιούργησε το πρώτο τακτικό σώμα στρατού στην Ελλάδα! Αξίζει να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τη ζωή και το έργο του και να εξερευνήσουμε το κάστρο του, το οποίο βρίσκεται κοντά στα Μέθανα.

Ποιος ήταν ο Φαβιέρος;

Ο Charles Nicolas Fabvier (εξελ.: Κάρολος Νικόλαος Φαβιέρος) (1782 -1855) ήταν Γάλλος στρατιωτικός, πολιτικός και διπλωμάτης. Γεννληθηκε στην πόλη Ποντ-α-Μουσόν της βορειοανατολικής Γαλλίας και αργότερα φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού. Κατετάγη στον γαλλικό στρατό το 1804 και έκτοτε ξεκίνησαν οι σημαντικότερες περιπέτειές του. Για να υπερασπιστεί τα γαλλικά συμφέροντα έφτασε μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Περσία. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του για τους Ναπολεόντιους πολέμους, ο Ναπολέων τον προήγαγε σε συνταγματάρχη. Επί προσθέτως, τον τίμησε για τη συνεισφορά του με τον τίτλο του βαρόνου.

κάστρο του Φαβιέρου

Η γαλανόλευκη κυματίζει στο κάστρο του Φαβιέρου.

Στην επαναστατημένη έφθασε το 1823 με το ψευδώνυμο Μπορέλ, έχοντας αποστρατευτεί από τον γαλλικό στρατό ήδη από το 1818. Στόχος της άφιξής του ήταν να δημιουργήσει μια γεωργική και βιομηχανική αποικία, στην οποία θα εγκαθίσταντο εξόριστοι Γάλλοι και Ιταλοί βοναπαρτιστές. Στην αρχή, η ελληνική κυβέρνηση του παραχώρησε γη έναντι αμοιβής, ωστόσο, η δυσμενής εξέλιξη της επανάστασης δεν επέτρεψε την υλοποίηση του σχεδίου του οδηγώντας στη φυγή του από τη χώρα.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1825 και ανέλαβε τη διοίκηση και την εκπαίδευση του τακτικού ελληνικού στρατού. Έλαβε μέρος ως επικεφαλής σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στην πολιορκία της Ακρόπολης και στην απελευθέρωση της Χίου. Για την αποτυχία στη Χίο του αποδόθηκαν ευθύνες, παρά τις προηγούμενες πετυχημένες ενέργειές του.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1826 ο Φαβιέρος έκανε την πρώτη προσπάθεια ίδρυσης Ταχυδρομείου στον Πόρο, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε.

κάστρο του Φαβιέρου

Μέρος της οχύρωσης του κάστρου του Φαβιέρου στα Μέθανα.

Λίγο αφότου ο Ιωάννης Καποδίστριας ανέλαβε κυβερνήτης του ελληνικού κράτους, ήρθε σε ρήξη με τον Φαβιέρο, ο οποίος τελικά εγκατέλειψε οριστικά την Ελλάδα. Συνέχισε τον στρατιωτικό βίο επιστρέφοντας στην πατρίδα του, προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Σε αναγνώριση της προσφοράς του στην Ελλάδα, η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον ανακήρυξε επίτιμο Έλληνα πολίτη. Αργότερα, ο βασιλιάς Όθωνας του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος. Ο Φαβιέρος απεβίωσε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1855 και ως ένδειξη τιμής, κηρύχτηκε τριήμερο πένθος στον ελληνικό στρατό.

Το κάστρο του Φαβιέρου στα Μέθανα

Πηγαίνοντας προς τα Μέθανα θα συναντήσετε ένα χωριό με το όνομα Τακτικούπολη. Η Τακτικούπολη Τροιζηνίας πήρε την ονομασία της από το γεγονός ότι εκεί γύρω οργανώθηκε το πρώτο τακτικό σώμα του ελληνικού στρατού. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο του Φαβιέρου, ο οποίος όπως είδαμε, είχε ήδη μεγάλη εμπειρία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όταν ήρθε στην Ελλάδα.

Το κάστρο αυτό θα σας τραβήξει την προσοχή από μακριά, καθώς σε ορισμένα σημεία τα τείχη του στέκονται σε ύψος 20 μέτρων! Υπάρχει επαρκής σήμανση για να ανεβείτε το μονοπάτι στο λόφο και να φτάσετε στο κάστρο από όπου θα απολαύσετε την εκπληκτική θέα.

Μέθανα

Μία άποψη της θέας από το κάστρο.

Το κάστρο αυτό χτίστηκε υπό την καθοδήγηση του Φαβιέρου το 1826. Το σημείο που επιλέχθηκε αποτελεί μία καθαρά στρατηγική περιοχή καθώς εποπτεύει όλο τον κόλπο. Μάλιστα, τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Αθηναίος στρατηγός Νικίας είχε κατασκευάσει οχυρό στο ίδιο σημείο, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Η συνολική έκταση του κάστρου είναι περίπου 235 τ.μ..

Στη βορειοδυτική πλευρά του κάστρου υπάρχει ένα πλάτωμα, το οποίο πιθανολογείται ότι αποτελούσε μέρος της αρχαίας οχύρωσης. Ίσως μάλιστα εκεί να είχε στρατοπεδεύσει ο στρατός του Φαβιέρου, καθώς η οχύρωση προσέφερε κάποια ασφάλεια. Η νοτιοανατολική πλευρά του πλαισιώνεται από δύο κυλινδρικούς πύργους.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη χερσόνησο των Μεθάνων, να περπατήσετε μέχρι το ηφαίστειο και ασφαλώς, να επισκεφθείτε το κάστρο του Φαβιέρου!

 

You may also like