Μετά τη διαταγή του Ηρώδη για τη σφαγή των νηπίων η Αγία Οικογένεια κατέφυγε στην Αίγυπτο, για να σωθεί το θείο βρέφος. Στη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι να φτάσουν στον σπηλαιώδη ναό όπου και διέμειναν για τρεις μήνες, οι Αιγύπτιοι έχουν στήσει ναούς και μνημεία προς τιμήν της Παναγίας. Το ταξίδι της Αγίας Οικογένειας φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία.

Τα βήματα της Παναγίας, του Ιωσήφ και του μικρού Χριστού στην Αίγυπτο.
Φτάνοντας εδώ η Παναγία, ο Ιωσήφ και το θείο βρέφος, παρέμειναν κρυμμένοι για 3 μήνες σε έναν σπηλαιώδη χώρο που αργότερα μετατράπηκε σε ναό, ενώ κατά τους Αποστολικούς χρόνους χτίστηκε πάνω από αυτόν η μεγάλη εκκλησία των μαρτύρων Σέργιου και Βάκχου. Το σημείο αυτό επιλέχθηκε λόγω της φυσικής προστασίας που προσέφερε, μέσα στα κοιλώματα των βράχων και της ύπαρξης νερού. Το νερό αυτό ρέει ακόμα και σήμερα κάτω από την εκκλησία και μπορούν οι επισκέπτες να ανασύρουν το αγίασμα από το πηγάδι και να πιούν.

Παίρνοντας το αγίασμα από το πηγάδι στο εσωτερικό του ναού.
Η εκκλησία του Αγίου Σέργιου και Βάκχου
Αυτή η εκκλησία καλείται επίσης Εκκλησία του Αγίου Σέργιου και Βάκχου ή εκκλησία του Abu Serga. Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Μαξιμίνου. Ο Μαξιμίνος ανάγκασε όλους τους στρατιώτες του να αποκηρύξουν τον χριστιανισμό και να προσφέρουν δώρα και θυσίες σε αγάλματα θεών της παλιάς θρησκείας. Όσοι αρνήθηκαν διώχθηκαν και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Δύο από αυτούς ήταν και ο Σέργιος και ο Βάκχος, πρώην στρατιώτες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι Αιγύπτιοι γνωρίζουν την ιστορία των δύο αυτών μαρτύρων αλλά λόγω της δυσκολίας να προφέρουν τα ονόματά τους, αναφέρονται σε αυτήν την εκκλησία ως σπηλαιώδη ναό ή εκκλησία του Abu Serga.

Το τέμπλο του ιερού, φτιαγμένο με ξύλο και ελεφαντόδοντο.
Αυτή η εκκλησία είναι μία από τις παλαιότερες, σημαντικότερες και ιερότερες εκκλησίες της Αιγύπτου. Βρίσκεται στο Παλιό Κάιρο και πιο συγκεκριμένα στο Χριστιανικό Κάιρο, διαχωρίζοντάς το από το Ισλαμικό Κάιρο που βρίσκεται πολύ κοντά και διαμορφώθηκε μετέπειτα.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Σέργιου και Βάκχου.
Χτισμένη τον 4ο αιώνα, η εκκλησία αυτή αποκαλείται και Μικρή Αγιά Σοφιά όχι μόνο για τις ομοιότητες που παρουσιάζει στην αρχιτεκτονική αλλά και για την πνευματική σπουδαιότητά της για την Αίγυπτο. Επίσης, έχουν βρεθεί πλάκες στο εσωτερικό του ναού με τα ονόματα του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας, συνδέοντας τους αυτοκράτορες με κάποιες εργασίες σε αυτόν τον ιερό χώρο. Στο εσωτερικό διακρίνουμε στοιχεία Βυζαντινής και Ρωμαϊκής τέχνης.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δούμε λεπτομέρειες από το τέμπλο και το ιερό.
Η κρύπτη όπου διέμεινε η Αγία Οικογένεια
Κατεβαίνοντας στην κρύπτη όπου διέμεινε η Αγία Οικογένεια βλέπουμε στα αριστερά μια εσοχή στον τοίχο. Στο σημείο αυτό πιστεύεται ότι κοιμόταν το θείο βρέφος. Σε αυτό το μέρος παρέμειναν για περισσότερο χρονικό διάστημα κατά την παραμονή τους στην Αίγυπτο, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στάση πραγματοποίησαν. Φεύγοντας από εδώ, συνέχισαν το ταξίδι τους προς τον Νότο. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πώς ήταν ακριβώς αυτός ο χώρος.
Η κρύπτη της Αγίας Οικογένειας μετατράπηκε σύντομα σε ναό που μοιάζει αρχιτεκτονικά με βασιλική. Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι καλούν αυτή τη διαρρύθμιση “σπιτική βασιλική” και είναι ο πρώτος τύπος χριστιανικών εκκλησιών που κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο.
Ανεβαίνοντας τα σκαλιά στο επόμενο επίπεδο, βρισκόμαστε στον χώρο με το πηγάδι και διάφορες απεικονίσεις της Παναγίας. Το εκπληκτικό είναι ότι κάθε εικόνα μας δείχνει την Παναγία με διαφορετικό χρώμα δέρματος, από πολύ λευκό μέχρι πολύ σκούρο. Αυτό συμβολίζει τον πανανθρώπινο χαρακτήρα της αγίας αυτής μορφής, ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις φυλετικές ή οποιουδήποτε άλλου είδους. Η Παναγία βρίσκεται στο πλευρό όλων των ανθρώπων.
Σας αφήνω με μία γενική εικόνα από το εσωτερικό του ναού και αν θέλετε να δείτε περισσότερα άρθρα από τις εξερευνήσεις μου στην Αίγυπτο, μεταβείτε ΕΔΩ.