Αλχημεία, η τέχνη της μεταμόρφωσης

Έχουμε ακούσει πολλές φορές τη λέξη: αλχημεία. Κατά πόσο όμως γνωρίζουμε την πραγματική της έννοια; Υπάρχει λόγος που η ιστοσελίδα μου είναι το myalchemies.com, δηλαδή οι αλχημείες μου. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην αφιερώσω μερικά άρθρα σε αυτόν τον συγκερασμό επιστημών, θεωριών, φιλοσοφιών και να μην εξηγήσω γιατί έχω επιλέξει να με εκπροσωπεί στον κυβερνοχώρο!

Το σύμβολο των αλχημιστών για τη φιλοσοφική λίθο

Ας ξεκινήσουμε από την ερμηνεία της ίδιας της λέξης. Κατά μία εκδοχή, απορρέει από την ελληνική λέξη χημεία, καθώς το κύριο αντικείμενό της ήταν η εξέλιξη της επιστήμης της χημείας για την επίτευξη ορισμένων στόχων. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο όρος αυτός αποδόθηκε κατά τον 5ο με 7ο αιώνα από τους Άραβες. Οι ισλαμικές κατακτήσεις μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα, εισήγαγαν τον αραβικό πολιτισμό στην Αίγυπτο.  Εκεί βρέθηκαν πολλά γραπτά που περιείχαν αρχαία γνώση σχετικά με τις ιδιότητες των μετάλλων και τη μεταστοιχείωση. Αυτά τα αξιοποίησαν οι Άραβες λόγιοι της εποχής, οι οποίοι προσπάθησαν να εξελίξουν τη γνώση που παρέλαβαν. Λόγω του ότι το παλιό όνομα της Αιγύπτου ήταν Khem (Κεμ ή Χεμ) που σημαίνει «μαύρη Γη», λέγεται ότι προέκυψε ο όρος Al Kimiya για την επεξεργασία του χρυσού. Δηλαδή, η τέχνη της μαύρης Γης. Σύμφωνα με διασωθέντες αλχημικές παραδόσεις, η ίδρυση της αλχημείας οφείλεται στον Ερμή τον Τρισμέγιστο. Πολλές φορές ο όρος ερμητισμός συνδέεται στενά με τον αλχημισμό. Μία τρίτη εκδοχή, συνδέει την αλχημεία με την εβραϊκή λέξη chamaman, που σημαίνει “ένα μυστήριο”, με την έννοια του απόκρυφου ή του μυστικού. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε εμφανίστηκε αυτός ο όρος, από ποιους και ποια ήταν η ακριβής ετυμολογία του. Ωστόσο, υπάρχει κάτι στο οποίο συγκλίνουν όλες οι πηγές. Η αλχημεία αφορά ξεκάθαρα τη μεταστοιχείωση, τη μεταμόρφωση.

Οι στόχοι των αλχημιστών ήταν τρεις:

  • Η δημιουργία της φιλοσοφικής λίθου, δηλαδή μιας ουσίας που θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά για την επίτευξη των μεταμορφώσεων. Στα αραβικά αυτή η λίθος αναφέρεται ως al-iksir και πέρασε στα λατινικά ως elixir, το ελιξίριο της ζωής. Πρόκειται λοιπόν, για τον καταλύτη που θα μετατρέψει τον μόλυβδο σε χρυσό, που θα θεραπεύσει τις ασθένειας και θα χαρίσει νεότητα και αθανασία.
  • Από αυτήν την περιγραφή και την αναζήτηση της φιλοσοφικής λίθου απορρέουν οι άλλοι δύο στόχοι των αλχημιστών. Η μετατροπή των μετάλλων κυρίως σε χρυσό καθώς είχε τη μεγαλύτερη αξία, και
  • η ανακάλυψη του μυστικού της νεότητας, της υγείας και της αθανασίας.
Το σύμβολο των αλχημιστών για τον υδράργυρο, ένα από τα τρία βασικά συστατικά για τη δημιουργία της φιλοσοφικής λίθου

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πρακτικές των αλχημιστών δεν αποσκοπούσαν απλά στη μεταστοιχείωση των υλικών και των χημικών στοιχείων. Πρόκειται για κάτι πιο βαθύ, πιο πνευματικό, πιο μυστηριακό. Μετατρέποντας μια πέτρα σε χρυσάφι, ουσιαστικά εννοούν τη μεταμόρφωση ενός ανθρώπου από πέτρα, δηλαδή υλικό άνευ αξίας σε χρυσάφι, δηλαδή σε κάτι πολύτιμο. Αυτό το πολύτιμο αφορά την πνευματικότητα και τις γνώσεις του ανθρώπου καθώς εξελίσσεται. Η κατάκτηση της σοφίας είναι ο χρυσός, η αξία. Μία άλλη επιδίωξη των αλχημιστών θεωρείται η άσκηση εξουσίας επάνω στη φύση, ο ορισμός του κόσμου που μας περιβάλει. Σε ορισμένες αναφορές έχει συσχετιστεί και με την άσκηση μαγείας. Είτε με την έννοια ότι έπρεπε να γνωρίζουν κάποια λόγια που έπρεπε να ειπωθούν την κατάλληλη στιγμή (ξόρκια) είτε με την έννοια ότι έπρεπε να ακολουθήσουν ένα τελετουργικό για να επιτευχθεί η μεταστοιχείωση. Δηλαδή, να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες με τη σωστή σειρά και στο σωστό χρόνο ώστε η χημεία που ασκούσαν να αποδώσει.

Η εξάσκηση αυτής της τεχνουργίας, αυτής της πρακτικής, δεν ήταν για όλους. Καθώς μέχρι σήμερα δεν είναι όλα για όλους. Οι αλχημιστές ήταν μυημένοι σε κάποιες πρακτικές, είχαν πρόσβαση σε γνώσεις που οι περισσότεροι δεν είχαν και ανέπτυξαν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας για να κρατήσουν σε στενό κύκλο τη γνώση τους. Σήμερα αναγνωρίζουμε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες σύμβολα σε αποκρυφιστικά κείμενά τους. Συνδύασαν γνώσεις της χημείας, της αστρολογίας, θεωρίες της φιλοσοφίας που προσπάθησαν να εφαρμόσουν στην πράξη και δημιούργησαν μια παραεπιστήμη για την οποία αναζητούμε να μάθουμε περισσότερα μέχρι σήμερα! Θα αφιερώσω ένα ολόκληρο άρθρο για τα πιο ευρέως διαδεδομένα τους σύμβολα, ώστε να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τη δική τους θεώρηση για τον κόσμο.

Μεταφορικά, η αλχημεία είναι ένα ταξίδι στον θάνατο και την αναγέννηση. Πεθαίνει ο παλιός εαυτός, ο εγωιστής, ο αδαής και γεννιέται ένας ανώτερος εαυτός. Ένας Εαυτός που μυήθηκε στη γνώση για να αναγεννηθεί, που συνδέεται με την ανώτερη Συνειδητότητα αφήνοντας πίσω τα ευτελή υλικά από τα οποία αποτελούνταν πριν.

Γιατί λοιπόν επέλεξα τις… αλχημείες μου; Γιατί μέσα από το έργο που εκθέτω σε αυτή τη σελίδα, σκοπός μου είναι να προσφέρω γνώση, να προβληματίσω, να βρω συνταξιδιώτες στις αναζητήσεις και τις εξερευνήσεις μου. Να μετατραπούμε από μόλυβδο σε χρυσό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα από εμάς.  

You may also like